Facebook Youtube

Sąsiedzkie porady ogrodnicze. Ekologiczne nawożenie i kompost

Kompost jest najlepszym nawozem organicznym używanym w ogrodnictwie. Całkowicie naturalny i w 100% ekologiczny. Zamiast kupować chemiczne nawozy warto postawić na recykling organiczny!

Miejsce na kompostownik (najlepiej dwa) znajdzie się na pewno na każdej działce, wystarczy do tego kawałek zacienionej powierzchni. Stanowisko w półcieniu zapewnia mniejszą utratę wilgoci i jednocześnie odpowiednie nagrzewanie się materii organicznej. Kompostować organiczne odpadki można na pryzmie, we własnoręcznie zrobionym, np. drewnianym kompostowniku, albo w plastikowym termokompostowniku.

Do kompostowania można wykorzystywać wszelkie odpady roślinne: liście, gałązki, korę, ściętą trawę, chwasty bez nasion, kuchenne odpadki, popiół drzewny, opakowania tekturowe. Nie nadają się do kompostowania skórki cytrusów, porażone przez choroby rośliny, chwasty z nasionami, kłącza perzu, nabiał, kości, mięso, zadrukowany papier.

Im bardziej różnorodny jest materiał wyjściowy, tym lepszy kompost otrzymamy. Każdą warstwę organiki (ok. 30 cm) trzeba przesypać ziemią. Dla przyspieszenia procesu można dodać specjalny środek zawierający szczepy mikroorganizmów (dostępne w sklepach ogrodniczych). Co 2-3 miesiące trzeba przerzucić kompostujący się materiał widłami dla lepszego napowietrzenia. Albo co najmniej nakłuć lub naciąć go widłami albo szpadlem. Wszystkie te zabiegi nie tylko przyspieszają proces kompostowania, ale również zapobiegają wydzielaniu się nieprzyjemnego zapachu z kompostownika. Kompost jest gotowy, gdy wszystkie składniki ulegną rozkładowi i przekształcą się w brązową próchnicę.

Zasada kompostowania opiera się na zamkniętym obiegu materii w środowisku naturalnym – tak, jak przy zmianie pór roku wytworzona przez florę i faunę biomasa powraca w formie cennego nawozu. Kompostując odpady roślinne pochodzące z naszego ogrodu, tak jak w naturze oddajemy ziemi materię i energię, które były z niej czerpane. Naszymi sprzymierzeńcami w przygotowaniu tego cennego nawozu są mikroorganizmy, grzyby, dżdżownice i inne żywe organizmy. Powstają łatwo przyswajalne związki chemiczne zawierające wszystkie niezbędne roślinom makro- i mikroelementy, a dzięki swojej teksturze kompost poprawia strukturę podłoża.

Kompost można stosować w dowolnych ilościach przez cały sezon wegetacyjny, nie grozi on przenawożeniem, nie uszkadza młodych roślin. Nie ma on również szkodliwego wpływu na ludzi, a więc stosując go, nie trzeba chronić skóry i przestrzegać okresu karencji.

Autorką Sąsiedzkich porad ogrodniczych jest Ludmiła Zach.

Jestem ogrodniczką z pasji. Kiedy kilka lat temu zasadziłam pierwsze krzaczki pomidorów u siebie w ogrodzie, wcale nie byłam pewna, że coś z tego wyrośnie. Ale pierwsze pyszne owoce, którymi zajadaliśmy się przez dwa miesiące, wzmocniły moją motywację. Chcę podzielić się swoimi doświadczeniami z uprawy ziół, pomidorów i innych warzyw w swoim ogródku. Zachęcam do kontaktu i współtworzenia tego sąsiedzkiego cyklu!

Ludmiła Zach, ludazach@wp.pl

Przewiń do góry